Onregelmatigheid of, in een erger geval, kreupelheid, is meestal een teken dat het paard pijn heeft. Laat het paard nakijken door een dierenarts. Als de kreupelheid niet wordt behandeld kan dit leiden tot onnodige pijn van het paard. Door kreupelheid kan het paard passiever zijn en een afnemende belangstelling voor soortgenoten hebben. Een mogelijkheid voor het apart zetten van geblesseerde of zieke paarden is gewenst. Ook is het mogelijk dat het paard tijdelijk stijf is na training of wedstrijd, dan heeft het paard herstel nodig. Dit is zichtbaar als het paard niet in staat is om vrijuit te werken.
Voorbeen kreupelheid
Uit onderzoek blijkt dat het bewegingsbereik en het patroon van bewegen beïnvloed kunnen worden door subtiele voorbeen kreupelheid. Bij stap is het effect minimaal, bij draf verhogen paarden de beweging van de wervelkolom en veranderd het patroon van de beweging. Vermoedelijk doen ze dit in een poging om het zwaartepunt verder van de kreupele kant te krijgen en minder druk te krijgen op het getroffen been.
Achterbeen kreupelheid
Bij achterbeen kreupelheid wordt vaak gesuggereerd dat het een veranderde beweging van de rug zou veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat subtiele achterbeen kreupelheid lichte, maar waarneembare veranderingen in de rug veroorzaken. De subtiele kreupelheid resulteert in overstrekking en verminderd bereik van de beweging van de rug, maar ook verminderd bereik van de beweging van de zenuwwortels in de onderrug en rotatiebeweging veranderingen van het bekken. Men kan zeggen dat een chronisch aanwezige, subtiele kreupelheid een verstoorde werking van de rug veroorzaakt.
Wetenschappelijke onderbouwing: Gómez Alvarez et al., 2007a; Gómez Alvarez et al., 2007b
Klik hier voor een totaaloverzicht van de wetenschappelijke onderbouwing bij locomotie/kreupelheid
References
1. Gómez Alvarez CB, Wennerstrand J, Bobbert MF, Lamers L, Johnston C, Back W, van Weeren PR. (2007a). The effect of induced forelimb lameness on thoracolumbar kinematics during treadmill locomotion. Equine Vet J., 39(3):197-201.
2. Gomez Alvarez CB, Bobbert MF, Lamers L, Johnston C, Back W, van Weeren PR. (2007b). The effect of induced hindlimb lameness on thoracolumbar kinematics during treadmill locomotion. Equine Vet J., 40(2):147-152.